Cursussen 2020-2021

Laatste update: 14 mei 2021

Dit seizoen geen cursussen in Het Klooster, wel via Zoom

De Volksuniversiteit Waalre heeft gezien de ontwikkelingen omtrent corona besloten om de cursussen in Het Klooster definitief niet door te laten gaan. Wel bieden we een aantal cursussen via Zoom aan. Voor het laatste Socratisch Café kunt u zich opgeven via het inschrijfformulier.

Wij horen graag uw opmerkingen of vragen via e-mail.


Cursussen:

BEWEGING: Active YogaTaiChi Yoga

⇒ CREATIEF: KeramiekSchilderen en Tekenen – Tekenen & Schilderen

⇒ TAAL: Frans Conversatie / op ReisGoed Gesprek / Socratisch CaféLeesclubLeesplezier

⇒ OVERIG: Levende TuinInternetbankieren –  MuziekgeschiedenisConcertinleiding – Reanimatie/AED


BEWEGING


Active Yoga

Karol Rodrigues

Karol Rodrigues

Karol Rodrigues

Active Yoga is vanuit een atmosfeer van bewustzijn gecreëerd waar je jezelf kunt ervaren door een combinatie van ademhalingsoefeningen (Pranayama), lichaamshoudingen (Asana’s) en ontspanningsoefeningen. Active Yoga is voor zowel beginners als gevorderden en duurt 75 minuten. Het is op basis van een dynamische structuur waarop de student een geleidelijke verbetering van kracht, flexibiliteit en balans van lichaam en geest kan ervaren. De lessen zijn makkelijk te volgen: jouw tempo is jouw vreugde! Deze vorm van yoga is interessant voor iedereen die een diep zelfbewustzijn wil ontwikkelen, lichamelijk gezond wil zijn en meer kracht, balans en flexibiliteit wil ontwikkelen.

 • Active Yoga 1:
  Wekelijks in Zaal B op woensdag (19.30—20.45);
  18 lessen; €125
 • Active Yoga 2:
  Wekelijks in Zaal B op donderdag (19.30—20.45);
  18 lessen; €125
 • Active Yoga Zoom
  Bent u onbekend met Zoom, wij helpen u er graag mee, stuur een mail naar: vuwaalre@gmail.com.
  Wekelijks op woensdag (19.00-20.15)
  24 feb – 26 mei; 12 lessen (niet op 5 en 12 mei); €0

Inschrijven —– Naar boven ⇑


TaiChi

Erik Jansen

Erik Jansen

Weng Chun Tai Chi is een ontspannende manier van bewegen, waarbij ademhaling en mindfulness een belangrijke factor spelen. Tai Chi is van oorsprong een Oosterse bewegingsleer, waarbij rust en ontspanning centraal staan. Deze cursus wordt gecombineerd met Weng Chun Qigong, wat van oorpsrong een genezingsmethode van het lichaam is, ook door middel van beweging. De combinatie van Weng Chun Tai Chi en Qigong geeft een ontspannen gevoel, meer energie en beweeglijkheid. De oefeningen kunnen door iedereen beoefend worden, ongeacht lichamelijke conditie.
 • TaiChi Beginners 2: Wekelijks in Zaal B op woensdag (12.30-13.30);
  18 lessen; €85
 • TaiChi Gevorderden 1B: Wekelijks in Zaal B op woensdag (15.00-16.30);
  18 lessen; €120

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Yoga

Maria van de Schoot

Yoga draagt bij aan het in balans brengen van lichaam en geest. Het helpt om jezelf te ontspannen en soepel te houden. Je verkent je grenzen en probeert daarmee om te gaan. Elke les heeft een herkenbare opbouw. Oefeningen die zich richten op opwarmen, lichaamshoudingen, evenwicht, ademen, bewustwording en stilte. De les wordt afgesloten met een eind-ontspanningsoefening met of zonder muziek.

 • Yoga 1: Wekelijks in Zaal B op maandag (13.30—14.45 uur);
  19 lessen; €150
 • Yoga 2: Wekelijks in Zaal B op maandag (11.30—12.45 uur);
  19 lessen; €150
 • Yoga Zoom: Wekelijks via Zoom op maandag (10.30-11.30);
  Bent u onbekend met Zoom, wij helpen u er graag mee, stuur een mail naar: vuwaalre@gmail.com.
  8 maart – 28 juni; €0

Inschrijven —– Naar boven ⇑


CREATIEF


Keramiek

Lianne Rijkers

Klei is een heerlijk, gemakkelijk te vormen materiaal. Tijdens deze cursus wordt geleerd hoe vormen op verschillende manieren uit klei opgebouwd kunnen worden. Er wordt kennisgemaakt met o.a. de rollentechniek, plaattechniek, decoratietechniek, glazuurtechniek en stooktechniek. Voor beginners zal het accent liggen op het leren beheersen van de diverse technieken. Voor gevorderden staat het experimenteren en combineren van vormen en technieken centraal. De cursist wordt individueel begeleid zodat je op eigen tempo en niveau kunt werken.

 • Keramiek 1: 
  Wekelijks op de Tekenzolder op woensdag (14.00—17.00 uur);
  19 lessen; €250
 • Keramiek 2:
  Wekelijks op de Tekenzolder op woensdag (18.45—21.45 uur);
  19 lessen; €250
 • Keramiek Zoom
  Wekelijks op woensdag (19.00-21.00 uur)
  17 mrt – 26 mei (niet op 5 en 12 mei);  €0

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Schilderen & Tekenen

Marjo van Meer

Marjo van Meer

Deelnemers kunnen kiezen uit een oriëntatie cursus voor beginners of een voor meer gevorderden. Deze cursussen worden 2 aan 2 aangeboden op dezelfde ochtend in hetzelfde lokaal.

In de Oriëntatiecursus Schilderen en Tekenen voor Beginners beginnen we bij de basisbeginselen, het nauwkeurig waarnemen. De eerste lessen gaan we tekenen en kijken we naar vorm en volume. Na de eerste lessen gaan we steeds meer verkennen in het schilderen. Ook het uitproberen van het ‘abstract schilderen’ staat op het programma. Ervaring vooraf is niet nodig. Enthousiasme om aan een nieuw avontuur te beginnen is het meest van belang.

Schilderen kan op verschillende manieren. In de cursus Schilderen voor Gevorderden beginnen we met een paar gezamenlijke thema’s , die ieder op eigen wijze vorm kan gaan geven. Soms is het fijn iets nieuws uit te proberen, een nieuwe manier van werken, of een nieuwe techniek. Dit zorgt vaak voor een nieuwe impuls, zodat je hierna weer wat vrijer kan werken. Later zijn er ook thema’s waar wat langer aan gewerkt kan worden, en is er ruimte voor ieders eigen weg in het schilderen. Ik begeleid dan persoonlijk, en kijk mee wat van belang is voor het verder ontwikkelen binnen het schilderen. Het schilderen is voor ieder een persoonlijke ontdekkingstocht, waarbij ook naar elkaars werk kijken zeer stimulerend en inspirerend kan werken.

Marjo van Meer is in 1990 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Zij geeft al een aantal jaren met veel enthousiasme teken- en schilderlessen in creativiteitscentra en schildergroepen in deze omgeving. In haar eigen werk laat ze zich vaak inspireren door de natuur. Zij is zeer geïnteresseerd in het stimuleren van ieders creatieve en persoonlijke ontwikkeling. Zie voor verdere info: https://marjovanmeer.weebly.com/

U kunt kiezen uit de volgende cursussen die alle wekelijks plaatsvinden op de Tekenzolder op donderdag (09.30—11.30 uur)

 • Schilderen en Tekenen 2a (Oriëntatie cursus voor Beginners); 12 lessen; €150
 • Schilderen en Tekenen 2b (Schilderen voor Gevorderden); 12 lessen; €150

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Tekenen en Schilderen

Rob Roág

Rob Roág

Rob Roág

Er wordt in deze cursus o.a. gewerkt naar stillevens, model en fantasie. Er komen verschillende technieken en materialen aan de orde zoals olie-, acryl- en waterverf, aquarel, inkt, potlood en krijt. U krijgt de ruimte om te experimenteren en begeleiding bij het ontwikkelen van de techniek.

 • Tekenen en Schilderen 1: Wekelijks op de Tekenzolder op dinsdag (10.15—12.15 uur);
  19 lessen; €215
 • Tekenen en Schilderen 2: Wekelijks op de Tekenzolder op dinsdag (13.15—15.15 uur);
  19 lessen; €215
 • Tekenen en Schilderen 3: Wekelijks op de Tekenzolder op donderdag (18.15—20.15 uur);
  19 lessen; €215

Inschrijven —– Naar boven ⇑


TAAL


Frans Conversatie

Christine Collard

Christine Collard

Beheerst u de Franse taal zowel mondeling als schriftelijk al redelijk? Wilt u uw spreekvaardigheid en zelfvertrouwen vergroten? Dan kunt u met de cursus Frans conversatie uw kennis opfrissen en uitbreiden. U leert nuttige en gangbare uitdrukkingen waarmee u uw Frans kunt verfijnen. Tijdens deze cursus gaan we meer tijd aan de praktijk van de taal besteden dan aan de theorie. U heeft uiteraard veel ruimte om de taal te spreken en te oefenen. U leert en u converseert met een native speaker.

 • Frans conversatie 2:
  Wekelijks in Ruimte 2 op woensdag (19.30-21.00 uur);
  15 lessen; €135
 • Frans Conversatie Zoom
  Bent u onbekend met Zoom, wij helpen u er graag mee, stuur een mail naar: vuwaalre@gmail.com.
  Wekelijks via Zoom op woensdag (20.00-21.00 uur);
  data: 17/2, 24/2, 3/3, 17/3, 31/3, 7/4, 14/4, 21/4, 28/4, 12/5 en 26/5; €0

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Frans voor op Reis

Christine Collard

Christine Collard

Beschikt u al over enige kennis van het Frans en gaat u op vakantie naar Frankrijk? Natuurlijk wilt u dan met de campingeigenaar kunnen spreken, iemand begrijpen die U de weg wijst of uw brood bij de bakker kopen, iets in een restaurant of op een terras bestellen en daarna de rekening kunnen vragen. Bij Frans voor op reis kunt u talloze situaties en uitdrukkingen oefenen zodat u optimaal van uw vakantie in Frankrijk kunt genieten. U zult snel merken dat wat u dacht vergeten te hebben weer terugkomt. Tijdens de les en vanaf het begin bent u actief bezig met de taal. Tijdens deze cursus gaan we niet alleen veel tijd aan de praktijk van de taal besteden maar ook een beetje aan de theorie. U leert en u converseert met een native speaker.

Let op: de cursus Frans op reis is bedoeld voor cursisten die al een goede basis Frans hebben!

 • Frans voor op reis 1:
  Wekelijks in Ruimte 2 op maandag (19.30-21.00 uur);
  8 lessen; €85

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Genieten van een Goed Gesprek / Socratisch Café

Jaap Kocken

Jaap Kocken

Jaap Kocken

Een ontmoetingsplek voor liefhebbers van een zinvol gesprek, die op Socratische wijze met elkaar hun overtuigingen onderzoeken en een thema uitdiepen zoals vriendschap, vrijheid, identiteit. In een Socratisch Café schuif je eenmalig aan bij Goed Gesprek. Het vindt plaats in kleine groepen van 4 tot maximaal 10 deelnemers; bij meer dan 10 deelnemers werken we in subgroepen. Lees meer…

 • Socratisch Café’s  in Ruimte 2 op donderdag (18.45-22.00 uur); €22
  • Socratisch Café Zoom (19.30-22.00 uur): 3 jun; €0
   Bent u onbekend met Zoom, wij helpen u er graag mee, stuur een mail naar: vuwaalre@gmail.com.

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Leesclub

Joke Rijniers

Joke Rijniers

Voor mensen die graag lezen en met andere lezers van gedachten willen wisselen over het boek, onder leiding van een ervaren lezeres. Joke Rijniers is voormalig lerares Nederlands.

 • Leesclub: Maandelijks in Ruimte 1 op woensdag (10.30-12.30);
  3 bijeenkomsten; €40

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Leesplezier

Veel mensen hebben moeite met lezen. Er is geen reden om u daarvoor te schamen, of om het te verbergen. Hieronder staan een paar filmpjes die voorbeelden geven van wat kan gebeuren als iemand moeite met lezen heeft:

Bibliotheek

Fysio

Voorlezen

Herkent u hier iets in? Dan is deze cursus misschien iets voor u!

Voor iedereen die beter Nederlandse taal wil leren lezen en begrijpen in een klein groepje, organiseren de Volksuniversiteit Waalre en de Bibliotheek Waalre een leesgroep. Deze groep komt een keer in de twee weken bij elkaar. We lezen korte verhalen in eenvoudig Nederlands.

 • Leesplezier 1: 6 bijeenkomsten in Het Klooster op maandag (10.00-11.30);

  Margriet Willems

  Henriette Lobregt

  Mieke van Baalen

  docenten: Henriette Lobregt en Margriet Willems
  €15

 • Leesplezier 2: 6 bijeenkomsten in Het Huis van Waalre op dinsdag (20.00-21.30);
  docent: Mieke van Baalen
  €15
 • Leesplezier Zoom: 6 lessen via Zoom op dinsdag (10.30-12.00);
  Bent u onbekend met Zoom, wij helpen u er graag mee, stuur een mail naar: vuwaalre@gmail.com.
  docent: Mieke van Baalen
  €0

Inschrijven —– Naar boven ⇑


OVERIG


De Levende Tuin

Peter Bleijs

Peter Bleijs

Een tuincursus in een leslokaal. Het is helaas niet anders. Met meer kennis van zaken wordt tuinieren wel veel leuker. We starten de cursus met de zorg voor de bodem, waar zich een verborgen wereld van wormen, bacteriën, springstaarten ophoudt, die zeer belangrijk is voor de planten in onze tuin. De cursus biedt veel praktische adviezen over tuinonderhoud zoals ‘hoe en wanneer’ u planten het beste kunt snoeien en wanneer u het beste kunt sproeien. Niet alleen ‘hoe’ u het beste iets kunt aanpakken, maar ook bij het ‘waarom’ wordt uitgebreid stilgestaan. In uw tuin hoeft u niet alles zelf te doen. U kunt ook de natuur een handje laten meehelpen, bijvoorbeeld bij het bestrijden van bladluizen. Chemicaliën heeft u daarbij echt niet nodig. Boeiende insecten overigens die bladluizen. Er zijn nog veel meer insecten en dieren geïnteresseerd in uw tuinplanten. Sommige planten hebben zelfs een enorme aantrekkingskracht op vogels en vlinders. Met hun komst brengen zij meer leven in uw tuin en voor u is er daardoor ook meer te beleven. Maar hoe verleidt u hen om uw tuin te bezoeken? Plantenkennis staat dus ook op het programma. Met ‘De Levende Tuin’ kiest u voor een duurzame tuin waar planten, dieren en u als tuinbezitter graag verblijven. En waar voor elk iets te beleven is.

 • De Levende Tuin 2:
  Tweewekelijks in Ruimte 1 op maandag (19.30-21.45);
  4 lessen; €70
 • Levende Tuin Zoom: op maandag (19.30-21.30);
  Bent u onbekend met Zoom, wij helpen u er graag mee, stuur een mail naar: vuwaalre@gmail.com.
  3 lessen; €0

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Internet Online

Andries Brouwers

Andries Brouwers

Wilt u uw computer beter beheersen? Elektronisch bankieren en aankopen doen, de Berichtenbox van de overheid, veilig surfen en phishing mails herkennen? Met uw eigen laptop of tablet.

 • Internet Online 2
  Wekelijks in Ruimte 1 op dinsdag (14.00-16.00 uur):
  3 lessen; €55

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Internetbankieren

Andries Brouwers

Andries Brouwers

Internetbankieren biedt vele voordelen, maar voor nogal wat mensen is het een hele drempel om er daadwerkelijk gebruik van te gaan maken. Samen met de Bibliotheek Waalre organiseren we deze workshop waarin u leert wat u kunt doen met internetbankieren en wat de gevaren zijn. Er zijn drie verschillende workshops voor elk van de grote banken in Nederland. De workshop wordt aan maximaal 4 deelnemers tegelijk gegeven, zodat iedereen optimale aandacht en hulp krijgt. Indien enigszins mogelijk, is het raadzaam uw eigen laptop, tablet, of telefoon mee te nemen waarop u gaat internetbankieren. Het kan nuttig zijn om de docent mee te laten kijken als u iets wilt uitproberen en hij zal hier zeer discreet mee omgaan, maar het blijft aan u wat u hem wil laten zien.

 • Internetbankieren ABN-AMRO
  in Het Huis van Waalre op dinsdag (14.00-16.00 uur):
  1 les; €10
 • Internetbankieren ING
  in Het Huis van Waalre op dinsdag (14.00-16.00 uur):
  1 les; €10
 • Internetbankieren RABO
  in Het Huis van Waalre op dinsdag (14.00-16.00 uur):
  1 les; €10

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Muziekgeschiedenis

Treske Bruning

Treske Bruning

Als je graag naar muziek luistert wil je er misschien ook meer van weten. Je wilt de muziek kunnen plaatsen in zijn tijd en vergelijken met muziek die daarop lijkt. Je wilt de componisten leren kennen. Geen enkel muziekstuk staat op zichzelf. Alle componisten worden beïnvloed door de tijd waarin ze leven, door persoonlijke omstandigheden, door hun collega’s. Kunstenaars zijn de journalisten van hun tijd. Deze cursus is een manier om aan meer kennis over klassieke muziek te komen en daardoor je liefde voor muziek te vergroten.  Je leert verbanden zien tussen de wereld (politiek en leven) en de kunsten (muziek en literatuur en beeldende kunst). De geschiedenis van de westerse muziek bestaat uit vijf lessen waarin de volgende perioden behandeld worden:

Elke les is verdeeld in ongeveer twee derde theorie en een derde luisteren.

 • Muziekgeschiedenis
  Wekelijks in Ruimte 1 op donderdag (14.00 – 16.00)
  5 lessen; €65

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Concertinleiding

Treske Bruning

Wilt u voorafgaand aan dit concert tijdens drie bijeenkomsten meer achtergrondinformatie krijgen? Te weten komen wat bijzonder is aan deze muziek en wat de componisten bewoog? Schrijf dan in voor onze Concertinleiding:

 • Concertinleiding 1
  Wekelijks in Ruimte 1 op donderdag (14.00-16.00 uur);
  3 bijeenkomsten; €20 (incl. boekje, excl. concertticket)

Als u nog geen tickets voor dit concert heeft kunt u die via Treske Bruning aanschaffen. Zij heeft een aantal kaartjes gereserveerd.

Inschrijven —– Naar boven ⇑


Reanimatie/AED

Reanimatieonderwijs

Wie helpt bij hartstilstand? Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat in ons land elk uur twee mensen overlijden aan de gevolgen van een hartinfarct? Reanimatie is van levensbelang. Niet alleen bij een hartstilstand als gevolg van een hartinfarct. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een hart- en/of ademhalingsstilstand: verdrinking, verstikking, een ongeval, vergiftiging. Reanimatie kan dan levensreddend zijn. Met de komst van de Automatische Externe Defibrillator (AED) is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren. Een automatische externe defibrillator is een medisch instrument dat bij een circulatiestilstand een schok kan toedienen aan het slachtoffer. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met defibrilleren. Snel starten met reanimatie (beademen en hartmassage) en het gebruik van een AED-apparaat vergroot het overlevingspercentage.

Naar aanleiding van de maatregelen om corona te voorkomen, krijgt Iedere deelnemer een eigen pop. Ook wordt de cursus nu in één avond van vier uur gegeven i.p.v.  de voorheen gebruikelijke twee avonden van 2 uur. Het maximum aantal deelnemers per cursus is zes.

De cursus is inclusief cursusboek en diploma van de Nederlandse Hartstichting. De cursus wordt gegeven door gecertificeerde NRR-instructeurs van de Stichting reanimatieonderwijs Zuidoost-Brabant, met ervaring vanuit de dagelijkse praktijk (IC-verpleegkundigen en ambulancemedewerkers). Iedereen vanaf 14 jaar kan deelnemen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het gehele of een gedeelte van het cursusgeld mits de cursus gegeven is door een erkende organisatie. Na afloop van de cursus kan via  info@reanimatieonderwijszob.nl een kwitantie worden opgevraagd.

 • Voor het seizoen 2020-2021 zijn alle cursussen definitief afgelast.

Inschrijven —– Naar boven ⇑