Cursussen en Lezingen

Laatste update: 16 februari 2019
Hieronder vindt u ons aanbod in Het Klooster voor het seizoen 2018-2019. Via het Inschrijfformulier kunt u zich  voor een cursus of lezing inschrijven.
Heeft u vragen of opmerkingen, stuur ons dan een e-mail of bel 06-48625525.

Cursussen

Beweging
Active YogaYoga 
⇒ Creatief
Handlettering –  Inspirerend Schilderen en Tekenen – Kaarten Maken – KeramiekTekenen en Schilderen
⇒ Overig
De Levende TuinFrans voor op reisFrans conversatie – Genieten van een goed gesprek / Socratisch CaféLeesclubReanimatie/AED

Lezingen

⇒  21 maart: De kruisvorm in de Matthäus-Passion door Kees van Houten
⇒  18 april: De Europese Unie en de komende Europese Verkiezingen door Walter Pfeil


Cursussen


Beweging


Active Yoga

Karol Rodrigues

Karol Rodrigues

Docent: Karol Rodrigues

Active Yoga is vanuit een atmosfeer van bewustzijn gecreëerd waar je jezelf kunt ervaren door een combinatie van ademhalingsoefeningen (Pranayama), lichaamshoudingen (Asana’s) en ontspanningsoefeningen. Active Yoga is voor zowel beginners als gevorderden en duurt 75 minuten. Het is op basis van een dynamische structuur waarop de student een geleidelijke verbetering van kracht, flexibiliteit en balans van lichaam en geest kan ervaren. De lessen zijn makkelijk te volgen: jouw tempo is jouw vreugde! Deze vorm van yoga is interessant voor iedereen die een diep zelfbewustzijn wil ontwikkelen, lichamelijk gezond wil zijn en meer kracht, balans en flexibiliteit wil ontwikkelen.

 • Active Yoga 1
  Wekelijks op woensdag (19.30—20.45 uur); 19 sep 2018 — mei 2019
  30 lessen; €210
 • Active Yoga 3
  Wekelijks op donderdag (20.15—21.30 uur); 20 sep 2018 — mei 2019
  30 lessen; €210

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Yoga

Docent: Maria van der Schoot

Yoga draagt bij aan het in balans brengen van lichaam en geest. Het helpt om jezelf te ontspannen en soepel te houden. Je verkent je grenzen en probeert daarmee om te gaan. Elke les heeft een herkenbare opbouw. Oefeningen die zich richten op opwarmen, lichaamshoudingen, evenwicht, ademen, bewustwording en stilte. De les wordt afgesloten met een eind-ontspanningsoefening met of zonder muziek.

 • Yoga 1
  Wekelijks op maandag (13.30—14.45 uur); 17 sep 2018 —  jun 2019;
  32 lessen; €250

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Creatief


Fotografie voor beginners 

Sipke Wadman

Docent: Sipke Wadman

Een camera kijkt heel anders naar de wereld dan onze ogen en van dat verschil kunnen we gebruik maken. Elke camera heeft zijn eigen mogelijkheden en grenzen. Telefoons zijn niet in te stellen, fotocamera’s wel en daar kun je gebruik van maken om mooiere foto’s te maken. Licht en belichting bepalen de sfeer van een foto. Onderwerp, compositie, beweging, kleuren en scherptediepte bepalen wat iemand er in ziet.

In de cursus ga je tussen de lesavonden in zelf foto’s maken naar aanleiding van een suggestie voor een onderwerp en een paar breng je mee. Die vormen de basis voor het leren. In elke les bespreken we de meegebrachte foto’s en daarna leren we iets nieuws. De compositie-lessen gelden ook voor telefooncamera’s, maar je kunt een foto echt beheersen met een camera waarmee je belichtingstijd, diafragma en iso-Kalligevoeligheid kunt instellen.

 • Deze cursus gaat niet door wegens te weinig belangstelling. Zou u geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat het ons weten, dan informeren wij u als er een nieuwe gepland wordt.

Gemengde Technieken

Ans de Koning

Docent: Ans de Koning

In deze cursus staat het combineren van uiteenlopende technieken en materialen centraal. Veel aandacht gaat uit naar het experiment en het leren inzetten van materialen op hun specifieke kwaliteit. Uitgebreide uitleg over verschillende technieken en materialen zal dan ook worden gegeven en nieuwe toepassingen passeren de revue. Dat ook onconventionele combinaties van technieken een rol kunnen spelen maakt dat deze cursus een uitdagende ontdekkingsreis is naar onverwachte, nieuwe mogelijkheden. Aan bod komen o.a. het schilderen met acryl- en aquarelverf, werken met verschillende tekenmaterialen zoals pastelkrijt en houtskool, het maken van transfers, het effectief verwerken van bestaande papiersoorten, textiel en/of en de middelen en methoden om deze (goed) te verlijmen (collagetechniek). De cursist bepaalt zelf op welke combinatie van technieken hij/zij de nadruk wil leggen. Voor deze cursus is enige ervaring in het werken met acryl gewenst.

Ans de Koning heeft schilder- en tekenlessen gevolgd bij Gerard van Zwieten en daarna heeft zij de Akademie voor Schone Kunsten in Arendonk (Belgie) gevolgd. In Ierland heeft zij met vele mensen mogen schilderen en zo ook verschillende materialen leren gebruiken zoals zand, papier, stof, hout.

 • Deze cursus gaat niet door wegens te weinig belangstelling. Zou u geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat het ons weten, dan informeren wij u als er een nieuwe gepland wordt.

Handlettering

Sjan Knoops

Sjan Knoops

Docent: Sjan Knoops

Handlettering is een mengeling van tekenen en schrijven, het is de kunst van het tekenen van letters. Bij handlettering heeft men zeer veel vrijheid en het mooiste aan deze techniek is dat het helemaal door jezelf gemaakt is. Handlettering is helemaal van deze tijd! Je ziet het tegenwoordig dan ook steeds vaker en vaker opduiken, bijvoorbeeld in de vorm van teksten op winkelruiten en krijtborden, zelfgemaakt kaartjes of ingelijst aan de muur. Voor handlettering hoef je niet supercreatief te zijn of magische handen te hebben. Het is hip en iedereen kan het. Op social media staan allerlei afbeeldingen waarop met behulp van handlettering de mooiste quotes zijn geschreven in een prachtig handschrift. In principe is de ‘regel’ bij handletteren dat je bij een neerwaartse beweging meer druk zet en dus een dikkere lijn krijgt. Wanneer je ‘omhoog’ beweegt zet je minder druk en ontstaat er een dunnere lijn. Dit verschil in lijndikte zorgt gelijk voor dat ‘kalligrafie’-stijltje. Handlettering is voor iedereen toegankelijk en dat maakt het juist zo leuk. Voor handlettering heb je namelijk eigenlijk met een pen en een potlood al genoeg om aan de slag te gaan. En daarnaast heb je uiteraard je eigen creativiteit, goede voorbeelden en enige begeleiding nodig.

Tijdens de cursus Handlettering leer je van alles over het maken van sierletters en is er genoeg ruimte om te oefenen. Je gaat letters tekenen met een potlood en fineliners. Ook maak je kleine illustraties ter decoratie zoals banners e.a. Daarnaast experimenteer je met letters en kleuren.

 • Handlettering 1
  Donderdag: (15.00-17.00 uur) 2019: 10 jan, 24 jan, 7 feb
  3 lessen; € 50 + € 15 materiaalkosten

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑Inspirerend Schilderen/Tekenen

Willy Baudoin

Willy Baudoin

Docent: Willy Baudoin

Deze cursus is bestemd voor zowel gevorderden als beginners. Je wordt persoonlijk begeleid vanuit je eigen startpositie en ambities. Het doel is om je creativiteit een oppepper te geven. Dit realiseren we door met allerlei, ook nog onbekende, materialen te experimenteren en te leren omgaan met kleur en compositie. Het belangrijkste is om vooral goed te leren kijken en je eigen verbeeldingskracht te ontwikkelen. We doen dit onder andere aan de hand van oefeningen, afgestemd op je eigen behoeften en door het laten zien van voorbeelden, die inspiratie voor je kunnen zijn.

 • Inspirerend Schilderen/Tekenen
  Wekelijks op maandag (09.30—12.00 uur); 17 sep 2018 — mei 2019;
  28 lessen; €360

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Workshop Kaarten maken

Zelf kaarten maken is erg populair. Tijdens deze workshop van twee uur gaan de deelnemers op verschillende manieren creatieve kaarten leren maken. Diverse technieken zullen aan bod komen en iedereen kan eigen kaarten in diverse kleuren uitvoeren. Heel erg leuk om te doen en de kaarten die op deze middag gemaakt worden zijn bruikbaar voor vele gelegenheden!

Graag zelf de basis gereedschappen meenemen zoals schaar, liniaal, hobbymes, snijmat, potlood, (kneed) gum, vouwbeen, fotolijm en/of plakstift . De docente zorgt voor het benodigde (sier) papier, snijmatten, lijm, stempels, ponsen, decoraties e.a.

 • Workshop Kaarten Maken
  Donderdag 11 april 2019 (15.00-17.00 uur)
  1 les; €20 + €5 materiaalkosten

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Kalligrafie

Sjan Knoops

Docent: Sjan Knoops

Een korte kennismakingscursus met algemene uitleg over traditionele en moderne kalligrafie. Het woord kalligrafie is afkomstig van de Griekse woorden kallos (schoon) en grafos (schrijven). Er worden verschillende kalligrafie materialen en voorbeeldalfabetten besproken alsook de historische ontwikkeling van het schrift. Tijdens de lessen zal er ook praktisch gewerkt worden, zoals basisoefeningen met een brede pen, sierrandjes maken en papier bewerken. De hiervoor benodigde materialen brengt de docente iedere les mee.Het lesprogramma in het kort: Twee traditionele alfabetten met toepassingen, geschiedenis van het schrift, tekenen met de brede pen, kalligrafische tips, informatie over exposities, boeken e.a. Het lesmateriaal bestaat uit: kopieën voor iedere les, losse pennen, penhouder, inkt en papier.

 • Deze cursussen gaat niet door wegens te weinig belangstelling. Zou u geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat het ons weten, dan informeren wij u als er een nieuwe gepland wordt.

Keramiek

Docent: Lianne Rijkers

Tijdens deze cursus wordt geleerd hoe vormen op verschillende manieren uit klei opgebouwd kunnen worden. Er wordt kennisgemaakt met o.a. de rollentechniek, plaattechniek, decoratietechniek, glazuurtechniek en stooktechniek.
Voor beginners zal het accent liggen op het leren beheersen van de diverse technieken. Voor gevorderden staat het experimenteren en combineren van vormen en technieken centraal. De cursist wordt individueel begeleid zodat je op eigen tempo en niveau kunt werken.

 • Keramiek 1
  Wekelijks op woensdag (14.00—17.00 uur); 19 sep 2018 — apr 2019;
  28 lessen; €350
 • Keramiek 2
  Wekelijks op woensdag (18.45—21.45 uur); 19 sep 2018 — apr 2019;
  28 lessen; €350

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Mozaïeken

Docent: Jeannette Claessen

Tijdens de cursus gaan we aan de slag met smalti, kleine glazen ‘steentjes’ voor Venetiaans glasmozaïek. De smalti die we gebruiken worden nog altijd volledig handmatig gemaakt in het atelier van de firma Orsoni. De kleuren zijn schitterend en stralend en bezitten een grote levendigheid. We leren de smalti knippen en verwerken tot een mozaïek. Ook leren we hoe we een ontwerp kunnen maken. We werken in het platte vlak en maken een tegel die in de stoep van uw tuin gelegd kan worden of opgehangen kan worden aan de muur. De tegels gieten we zelf, waardoor het werken met mallen ook aandacht krijgt.

 • Deze cursus gaat niet door wegens te weinig belangstelling. Zou u geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat het ons weten, dan informeren wij u als er een nieuwe gepland wordt.

Tekenen en Schilderen

Rob Roág

Rob Roág

Docent: Rob Roág

Er wordt in deze cursus o.a. gewerkt naar stillevens, model en fantasie. Er komen verschillende technieken en materialen aan de orde zoals olie-, acryl- en waterverf, aquarel, inkt, potlood en krijt. U krijgt de ruimte om te experimenteren en begeleiding bij het ontwikkelen van de techniek.

 • Tekenen en Schilderen 1
  Wekelijks op dinsdag (10.15—12.15 uur); 18 sep 2018 — mei 2019;
  30 lessen; €300
 • Tekenen en Schilderen 2
  Wekelijks op dinsdag (13.15—15.15 uur); 18 sep 2018 — mei 2019;
  30 lessen; €300
 • Tekenen en Schilderen 3
  Wekelijks op donderdag (18.15—20.15 uur); 20 sep 2018 — mei 2019;
  30 lessen; €300
 • Tekenen en Schilderen 4
  Wekelijks op donderdag (20.30—22.30 uur); 20 sep 2018 — mei 2019;
  30 lessen; €300

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Overig


De Levende Tuin

Peter Bleijs

Docent: Peter Bleijs

Een tuincursus in een leslokaal. Het is helaas niet anders. Met meer kennis van zaken wordt tuinieren wel veel leuker. We starten de cursus met de zorg voor de bodem, waar zich een verborgen wereld van wormen, bacteriën, springstaarten ophoudt, die zeer belangrijk is voor de planten in onze tuin. De cursus biedt veel praktische adviezen over tuinonderhoud zoals ‘hoe en wanneer’ u planten het beste kunt snoeien en wanneer u het beste kunt sproeien. Niet alleen ‘hoe’ u het beste iets kunt aanpakken, maar ook bij het ‘waarom’ wordt uitgebreid stilgestaan.
In uw tuin hoeft u niet alles zelf te doen. U kunt ook de natuur een handje laten meehelpen, bijvoorbeeld bij het bestrijden van bladluizen. Chemicaliën heeft u daarbij echt niet nodig. Boeiende insecten overigens die bladluizen. Er zijn nog veel meer insecten en dieren geïnteresseerd in uw tuinplanten. Sommige planten hebben zelfs een enorme aantrekkingskracht op vogels en vlinders. Met hun komst brengen zij meer leven in uw tuin en voor u is er daardoor ook meer te beleven. Maar hoe verleidt u hen om uw tuin te bezoeken? Plantenkennis staat dus ook op het programma. Met ‘De Levende Tuin’ kiest u voor een duurzame tuin waar planten, dieren en u als tuinbezitter graag verblijven. En waar voor elk iets te beleven is.

 • De Levende Tuin 1
  Maandag (19.30-21.45) 2018: 17-sep; 1-okt; 22-okt; 5-nov.
  4 lessen; €70
 • De Levende Tuin 2
  Maandag (19.30-21.45) 2019: 11 feb; 25 feb; 11 mrt; 25 mrt .
  4 lessen; €70

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Frans voor op reis

Christine Collard

Docent: Christine Collard

Gaat u op vakantie naar Frankrijk? Natuurlijk wilt u dan met de campingeigenaar kunnen spreken, iemand begrijpen die U de weg wijst of uw brood bij de bakker kopen, iets in een restaurant of op een terras bestellen en daarna de rekening kunnen vragen. Bij Frans voor op reis kunt u talloze situaties en uitdrukkingen oefenen zodat u optimaal van uw vakantie in Frankrijk kunt genieten. U zult snel merken dat wat u dacht vergeten te hebben weer terugkomt. Tijdens de les en vanaf het begin bent u actief bezig met de taal. Tijdens deze cursus gaan we niet alleen veel tijd aan de praktijk van de taal besteden maar ook een beetje aan de theorie. U leert en u converseert met een native speaker.

 • Frans voor op reis
  dinsdag (19.30-21.00 uur) 2019: 19-feb; 26-feb; 12-mrt; 19-mrt; 26-mrt; 2-apr; 9-apr; 16-apr.
  8 lessen; €85

Frans conversatie

Docent: Christine Collard

Beheerst u de Franse taal zowel mondeling als schriftelijk al redelijk? Wilt u uw spreekvaardigheid en zelfvertrouwen vergroten? Dan kunt u met de cursus Frans conversatie uw kennis opfrissen en uitbreiden. U leert nuttige en gangbare uitdrukkingen waarmee u uw Frans kunt verfijnen. Tijdens deze cursus gaan we meer tijd aan de praktijk van de taal besteden dan aan de theorie. U heeft uiteraard veel ruimte om de taal te spreken en te oefenen. U leert en u converseert met een native speaker.

In de cursus wordt het volgende leerboek gebruikt: Prenons la parole (Intertaal, ISBN 978 94 6030 2039). Het is o.a. te verkrijgen bij Intertaal en Studystore. Deelnemers wordt verzocht dit boek aan te schaffen vóór het begin van de lessen.

 • Frans conversatie
  dinsdag (21.00-22.30 uur) 2019: 19-feb; 26-feb; 12-mrt; 19-mrt; 26-mrt; 2-apr; 9-apr; 16-apr.
  8 lessen; €75

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Genieten van een goed gesprek / Socratisch café

Jaap Kocken

Jaap Kocken

Docent: Jaap Kocken

Het Socratisch Café is een ontmoetingsplek voor liefhebbers van een zinvol gesprek, die op Socratische wijze met elkaar een thema uitdiepen: vragend, onderzoekend, de essentie vattend. Tijdens het Socratisch Café heeft u de gelegenheid om een aspect van het bestaan, van uw leven, of een vraagstuk inhoudelijk uit te diepen en te genieten van dat wat eigen is aan een goed gesprek: het spel van ideeën, de betrokkenheid bij en herkenning van anderen, het zelfonderzoek, de combinatie van lichtvoetigheid en ernst, etc. Het Socratisch Gesprek vindt plaats in kleine groepen van minimaal 4 à 5 deelnemers; bij meer dan 10 deelnemers werken we in subgroepen. Het gaat erom dat we onderzoeken wat onze persoonlijke standpunten eigenlijk zijn over ethische en maatschappelijke vragen. Iedere bijeenkomst staat er één inhoudelijk thema of vraag centraal, zoals bv. vriendschap, vrijheid, identiteit. Ook kan een meer persoonlijk vraagstuk of dilemma ingebracht worden. Lees meer…

 • Genieten van een goed gesprek 2
  Donderdag (19.00—22.00 uur) 2019: 17-jan; 21-feb; 21-mrt; 18-apr; 23-mei.
  5 lessen; €100
 • Socratisch Café 3
  Donderdag (19.00-22.00 uur) 21 feb 2019 ; €20
 • Socratisch Café 4
  Donderdag (19.00-22.00 uur) 18 apr 2019 ; €20

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Kies voor je Leven

Docent: Monday Dream

Niemand die nog opziet tegen maandag. Dat is onze missie! In deze hectische tijd waarin de lat steeds hoger ligt, vind je vaak onvoldoende rust om goed stil te staan bij de vraag wat je nodig hebt om nu gelukkig te zijn met jouw leven. Wat zou het geweldig zijn als iedereen keuzes maakt die ze voedt, als ze op de juiste plek zitten en de dingen doen waar ze energie van krijgen. Dat iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven en geluk. Dat is waar wij het voor doen. Wil jij graag:

 • Helderheid over wat je nu daadwerkelijk wilt, wat je belangrijk vindt?
 • Weten wie jij werkelijk bent?
 • Inzicht in wat jou belemmert om jouw leven te leven?
 • Meer rust in jouw hoofd en je blijer en energieker voelen, doordat je keuzes gaat maken die goed zijn voor jou?

Deze workshop-serie gaat je helpen om weer te kiezen vanuit jezelf, voor wat echt belangrijk is voor jou, voor waar je echt blij van wordt, voor wat jou energie geeft. Om weer jouw leven te leven! Ons programma bestaat uit een evenwichtige samenstelling, waarin actie, ontspanning, interactie en zelf doen elkaar afwisselen.

 • Deze cursus gaat niet door wegens te weinig belangstelling. Zou u geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat het ons weten, dan informeren wij u als er een nieuwe gepland wordt.

Leesclub

Joke Rijniers

Docent: Joke Rijniers

Voor mensen die graag lezen en met andere lezers van gedachten willen wisselen over het boek, onder leiding van een ervaren lezeres. Joke Rijniers is voormalig lerares Nederlands.

 • Leesclub
  Woensdag (09.30-11.30) 2018-2019: 19-sep; 31-okt; 12-dec; 30-jan; 13-mrt; 8-mei.
  6 bijeenkomsten; €70

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Luisteren naar Klassieke Muziek

Treske Bruning

Docent: Treske Bruning

Een luisterbijeenkomst houdt in dat u luistert naar klassieke muziek passend bij een gekozen thema. Zo’n thema kan bijvoorbeeld gaan over een componist. Ook zijn er thema’s als “Vreugde & verdriet”, “Russische expressie”, ”De vier seizoenen” of “Klassiek de klok rond”.
Een luisterbijeenkomst duurt ongeveer twee uur waarin u informatie krijgt over componist, stijlperiode en instrumentatie met muziek van cd en soms ook beelden van dvd. Door op deze manier met muziek bezig te zijn wordt de bekendheid met en de waardering voor klassieke muziek groter. U gaat beter luisteren als u weet waar u op moet letten en als u weet uit welke tijd een bepaald muziekstuk komt en onder welke omstandigheden het is gecomponeerd. De luisterbijeenkomsten zijn gericht op een breed publiek. Voor iedereen die meer wil weten van klassieke muziek en voor hen die er al wat ‘verder’ mee zijn.

 • Deze cursus gaat niet door wegens te weinig belangstelling. Zou u geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat het ons weten, dan informeren wij u als er een nieuwe gepland wordt.

Reanimatie/AEDreanimatieonderwijs

Docent: Reanimatieonderwijs

Wie helpt bij hartstilstand? Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat in ons land elk uur twee mensen overlijden aan de gevolgen van een hartinfarct? Reanimatie is van levensbelang. Niet alleen bij een hartstilstand als gevolg van een hartinfarct. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een hart- en/of ademhalingsstilstand: verdrinking, verstikking, een ongeval, vergiftiging.
Reanimatie kan dan levensreddend zijn. Met de komst van de Automatische Externe Defibrillator (AED) is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren. Een automatische externe defibrillator is een medisch instrument dat bij een circulatiestilstand een schok kan toedienen aan het slachtoffer. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met defibrilleren. Snel starten met reanimatie (beademen en hartmassage) en het gebruik van een AED-apparaat vergroot het overlevingspercentage.

De cursus is inclusief cursusboek en diploma van de Nederlandse Hartstichting. De cursus wordt gegeven door gecertificeerde NRR-instructeurs van de Stichting reanimatieonderwijs Zuidoost-Brabant, met ervaring vanuit de dagelijkse praktijk (IC-verpleegkundigen en ambulancemedewerkers). Iedereen vanaf 14 jaar kan deelnemen aan de cursussen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het gehele of een gedeelte van het cursusgeld mits de cursus gegeven is door een erkende organisatie. Na afloop van de cursus kan via   info@reanimatieonderwijszob.nl een kwitantie worden opgevraagd.

 • Reanimatie/AED 2
  Start: dinsdag 19 mrt 2019 (19.30—21.30 uur)
  2 lessen; €35

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Wijn

Sjaak Swinkels

Sjaak Swinkels

Docent: Sjaak Swinkels

Al eens in een wijnwinkel of op de wijnafdeling van een supermarkt gestaan en maar niet weten wat te kiezen ? Dat wordt na deze cursus een stuk eenvoudiger … De wijncursus neemt de deelnemers in acht avonden mee in de wondere wereld van de wijn: alle bekende en minder bekende aspecten van wijn komen tijdens deze bijeenkomsten op heldere en inzichtelijke wijze aan bod: wat is wijn en hoe wordt deze bijzondere drank gemaakt, een reis ook door de geschiedenis van de wijn en over de fysieke wijnwereld, met aandacht voor alle belangrijke wijn producerende gebieden in de wereld. Uiteraard gaan we vooral ook veel proeven en vergelijken en proberen gaandeweg te omschrijven wat we nu precies proeven … Hoe (lang) bewaren we wijn en welke glazen gebruiken we, welke soorten wijn onderscheiden we? Aan de hand van veel praktische informatie, verhelderende beelden en de meest uiteenlopende wijnsmaken, krijgen we zo dieper inzicht in deze boeiende en zeer actuele materie. De achtste en laatste avond sluiten we de cursus op culinaire wijze af met het thema wijn & spijs.

 • Deze cursus gaat niet door wegens te weinig belangstelling. Zou u geïnteresseerd zijn in deze cursus, laat het ons weten, dan informeren wij u als er een nieuwe gepland wordt.

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑


Lezingen


De kruisvorm in de Matthäus-Passion

Kees van Houten

door Kees van Houten

In deze lezing wordt aangetoond dat Bach zijn Matthäus-Passion heeft ontworpen in de vorm van een kruis. Hierbij vinden alle Bijbelfragmenten, Koralen en Aria’s hun symbolische plaats op de dwarsbalk en de staander, en wel zodanig, dat de lengteproporties van het kruishout op een natuurlijke en overtuigende manier zichtbaar worden. Kern van het betoog is de duiding van het centrale punt waar de balken elkaar kruisen. Op dit punt heeft Bach twee essentiële psychologische lagen van het lijdensverhaal over elkaar heen gelegd en muzikaal in elkaar verankerd.
De lezing wordt verlucht met klinkende muziekfragmenten uit de Matthäus-Passion.

 • Donderdag 21 maart: 20.00 – 22.30 uur
  Prijs €12


De toekomst van de Europese Unie en de Europese Verkiezingen

door Walter Pfeil

Wat maakt de EU uniek? Wat zijn haar krachtbronnen? Hoe gaat zij te werk? Op basis van welke rechtsgrondslag? Wat wil ze bereiken? En wat betekent zij voor de rest van de wereld?

Aan de hand van deze vragen wordt uw inzicht vergroot en uw kijk op de Unie verrijkt met informatie die u niet hoort op het NOS-journaal. Daarnaast komt ook de actualiteit uitgebreid aan de orde. Wat zijn de echte gevolgen van de Brexit — en de geboden kansen! Hoe reageren de overige 27 EU-lidstaten? Na een diepgaande blik in de spiegel lijken zij te hebben gekozen voor een vlucht naar voren en verdieping van de onderlinge samenwerking. De hervormingsvoorstellen, inclusief de standpunten van onze Europarlementariërs komen uitgebreid aan bod. Tenslotte wordt ingegaan op de aanstaande Europese verkiezingen. Wat hebben onze parlementariërs gepresteerd in de afgelopen zittingsperiode? Op basis van persoonlijke interviews geven zij aan wat u zelf het beste kan doen om het beleid in Brussel te beïnvloeden. Gedurende de gehele lezing bestaat er volop ruimte voor uw vragen. De lezing duurt 2 – 2,5 uur, afhankelijk van uw eigen voorkeur en ontstane interactie.

Drs. Walter Pfeil (1959) is Europa-deskundige en verbonden aan Stichting Eured (EU Research en Educatie). Sinds 1995 houdt Eured zich vanuit een onafhankelijke positie bezig met Europa via gastlessen, lezingen en cursussen, waarbij zij zich richt op het verkleinen van de kloof tussen Brussel en de Europese burger.

 • Donderdag 18 april: 20.00 – 22.30 uur
  Prijs 12,-

Inschrijven⇑ Naar boven ⇑