Lezingen

Laatste aanpassing: 21 mrt 2023

Hieronder vindt u ons aanbod voor het seizoen 2022-2023

U kunt zich voor een lezing opgeven via de pagina Inschrijven.
Als u vragen heeft, zie onze FAQ. Wij horen graag uw overige opmerkingen of vragen.

Natuurschoon en vies

Peter Bleijs

Peter Bleijs

De natuur is van een ongekende schoonheid. Ze bestaat uit een enorme diversiteit aan levende organismen met onderlinge netwerken. Die netwerken worden gezien als het internet van de natuur waarlangs onderlinge communicatie verloopt. Er is echter een enorme kink in de verbindingskabel gekomen. De diversiteit in de natuur holt achteruit. Mensen zijn de veroorzaker van de problemen en zijn er tegelijktijdig het slachtoffer van.

Achtereindsebrug over de Tongelreep

Hoe is het met het natuurschoon in onze directe omgeving gesteld? Het bos verkeert in slechte staat. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de oorzaken van de achteruitgang. Gelukkig zijn er ook positieve berichten te melden zoals de ontwikkeling van het nieuwe natuurgebied ‘Achtereinds Laag’. Iedereen kan op bescheiden schaal een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. In het bijzonder de gelukkige bezitter van een balkon of tuin. Een wandeling maakt onderdeel uit van deze bijeenkomst.

De wandeling is op een andere dag, in samenwerking met IVN Valkenswaard-Waalre. Tijdens deze wandeling ga je met eigen ogen zien hoe het met de natuur in onze eigen omgeving is gesteld. De Brabantse Kempen met zijn zanderige, voedselarme bodem bestaat uit beken, heidevelden, bossen, vennen en akkers. De tocht voert door drie landschapstypen: agrarisch gebied, bos met vennen en een natuurgebied in ontwikkeling: Achtereinds Laag.

 • Lezing: Donderdag 13 april 2023, 19:30 – 21:45 uur in het Het Huis van Waalre.
 • Wandeling: Zondag 23 april 2023, 10:00 – 12:15 uur; startpunt: t.h.v. Achtereindsestraat 2a, Aalst-Waalre. De wandeling is 4,5 km lang en zal ruim twee uur duren. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen.
 • Kosten: € 5 per persoon
 • Inschrijven

Architectuur in Waalre

Suzanne Roelofs

Suzanne Roelofs

Herkent u alle gebouwen? Klik om het plaatje te vergroten.

Lezing in het kader van 100 jaar Waalre. De gemeente Waalre heeft prachtige monumenten. Kerken, oude fabrieksgebouwen en mooie statige woonhuizen uit het begin van de 20e eeuw. In deze lezing zullen we de belangrijkste bekijken, zowel in Waalre als in Aalst. Maar we kijken verder, ook de 21e eeuw heeft bijzondere gebouwen voortgebracht. Denk aan de nieuwbouw van het Huis van Waalre, een modern gezondheidscentrum, prachtige woonhuizen en bijzondere kantoorcomplexen.

Drs. Suzanne Roelofs is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus en geeft lezingen, wandelingen en arrangementen op het gebied van (met name) moderne architectuur.

Zie voor meer informatie over haar: https://buildingstories.nl/suzanne-bs/

 • Lezing: Zaterdag 15 april 2023, 14.00-16.00 uur
 • Plaats: Het Huis van Waalre
 • Toegang: gratis
 • Aanmelden verplicht via (gratis) Inschrijven

Johannes Vermeer

Ingrid Gaasterland

Ingrid Gaasterland

Op woensdag 31 mei geeft Ingrid Gaasterland in het Huis van Waalre een lezing over Johannes Vermeer. In het Rijksmuseum in Amsterdam vindt dit jaar tot 4 juni een unieke tentoonstelling plaats met 28 van de 37 werken die van hem bekend zijn.
Ingrid Gaasterland heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Open Universiteit. Zij geeft lezingen die aansluiten bij actuele exposities of culturele gebeurtenissen.
Zie voor meer informatie over haar: https://ingridgaasterland.nl/
 • Lezing: Woensdag 31 mei, 20.00-22.00 uur
 • Plaats: Het Huis van Waalre
 • Kosten: 5 € per persoon
 • Inschrijven