Programma 23-24

Laatste aanpassing: 5 juni 2023

Hieronder vindt u ons aanbod voor het seizoen 2023-2024

Als u door wilt gaan met een bestaande cursus, moet u zich opnieuw aanmelden!
Als u dat vóór 1 juli doet is uw deelname gegarandeerd.

Onze cursussen vinden plaats in Het Klooster, Het Huis van Waalre en Magga Yoga Studio.

Als u vragen heeft, zie svp eerst onze FAQ


LEZINGEN

Er zijn op dit moment nog geen lezingen bekend.

 

 

CREATIEF

Keramiek

Lianne Rijkers

Klei is een heerlijk, gemakkelijk te vormen materiaal. Tijdens deze cursus wordt geleerd hoe vormen op verschillende manieren uit klei opgebouwd kunnen worden. Er wordt kennisgemaakt met o.a. de rollentechniek, plaattechniek, decoratietechniek, glazuurtechniek en stooktechniek. Voor beginners zal het accent liggen op het leren beheersen van de diverse technieken. Voor gevorderden staat het experimenteren en combineren van vormen en technieken centraal. De cursist wordt individueel begeleid zodat je op eigen tempo en niveau kunt werken.

 • Keramiek 1: 
  Wekelijks op de Tekenzolder van Het Klooster op woensdag (14.00—17.00 uur);
  27 sep 2023 – 8 mei 2024; 28 lessen; € 450
 • Keramiek 2:
  Wekelijks op de Tekenzolder van Het Klooster op woensdag (19.00—22.00 uur);
  27 sep 2023 – 8 mei 2024; 28 lessen; € 450

Inschrijven

Schilderen & Tekenen

Marjo van Meer

Marjo van Meer

Beginners en gevorderden kunnen samen terecht in deze cursus.
Voor beginners starten we bij de basis, het nauwkeurig waarnemen. De eerste lessen gaan we tekenen en kijken we naar vorm en volume. Na de eerste lessen gaan we steeds meer verkennen in het schilderen, ook ‘abstract’.
Voor gevorderden beginnen we met een paar gezamenlijke thema’s, die ieder op eigen wijze vorm kan gaan geven. Soms is het fijn iets nieuws uit te proberen, een manier van werken of een techniek. Later zijn er ook thema’s waar wat langer aan gewerkt kan worden, en is er ruimte voor ieders eigen weg. Ik begeleid dan persoonlijk, en kijk mee wat van belang is voor het verder ontwikkelen binnen het schilderen.

Marjo van Meer is in 1990 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Zij geeft al een aantal jaren met veel enthousiasme teken- en schilderlessen in creativiteitscentra en schildergroepen in deze omgeving. In haar eigen werk laat ze zich vaak inspireren door de natuur. Zij is zeer geïnteresseerd in het stimuleren van ieders creatieve en persoonlijke ontwikkeling.
Zie voor verdere info: https://marjovanmeer.weebly.com/

 • Schilderen en Tekenen 
  Wekelijks op de Tekenzolder van Het Klooster op donderdag (9.30-12.00 uur);
  28 sep 2023 – 18 apr 2024; 26 lessen; € 400

Inschrijven

Schoudertas maken

Kees van der Windt

Kees van der Windt

In deze workshop wordt op basis van een (eigen getekend) patroon een schoudertasje gemaakt. Hierbij komen verschillende technieken aan bod zoals het naaien met een leernaaimachine, schalmen van leer (het leer aan de onderkant dunner maken zodat het beter te verwerken is) en het maken van een Paspel. Dit is een traditionele versiering waarbij leer rondom een kern wordt gewikkeld.
Als de tijd het toelaat kan naast het tasje nog een portemonneetje gemaakt worden van het zelfde leer.
 • Schoudertas maken
  Wekelijks in Het Klooster op woensdag (14.00-17.00 uur);
  4 okt 2023 – 8 nov 2023; 5 lessen voor maximaal twee cursisten; € 225 (inclusief materiaal)

Tekenen en Schilderen

Rob Roág

Rob Roág

Rob Roág

Er wordt in deze cursus o.a. gewerkt naar stillevens, model en fantasie. Er komen verschillende technieken en materialen aan de orde zoals olie-, acryl- en waterverf, aquarel, inkt, potlood en krijt. U krijgt de ruimte om te experimenteren en begeleiding bij het ontwikkelen van de techniek, waarbij uw sterke kanten gestimuleerd worden. Daarvoor zijn wel technieken nodig. Eerst tekenen, daarna met perspectief werken en pentechnieken. Pas daarna echt schilderen.

 • Tekenen en Schilderen 1:
  Wekelijks op de Tekenzolder van Het Klooster op dinsdag (15.00-17.00 uur);
  26 sep 2023 – 4 jun 2024; 32 lessen; € 400
 • Tekenen en Schilderen 2:
  Wekelijks op de Tekenzolder van Het Klooster op dinsdag (12.30-14.30 uur);
  26 sep 2023 – 4 jun 2024; 32 lessen; € 400
 • Tekenen en Schilderen 3:
  Wekelijks op de Tekenzolder van Het Klooster op donderdag (18.15—20.15 uur);
  28 sep 2023 – 6 jun 2024; 32 lessen; € 400

Inschrijven

CULTUUR

Concertinleidingen

Treske Bruning

Treske Bruning

Twee cursussen van telkens drie bijeenkomsten waarin een concert van de Philharmonie Zuidnederland wordt voorbereid. Als u wilt kan Treske ook voor kaartjes voor het concert in het Muziekgebouw Eindhoven zorgen. Ze zal tijdens de lessen vragen wie er hoeveel kaartjes wil.

In die drie bijeenkomsten gaat het over de muziekstukken die op het concert gespeeld worden, over hun componisten en welke instrumenten van het orkest een belangrijke rol spelen. De bedoeling is om actiever te gaan luisteren en daardoor meer van de muziek te kunnen genieten.

 1. Concert 1: Zaterdag 28 oktober 2023, 20.15 uur (dirigent Michael Sanderling en violiste Arabella Steinbacher)
  • Smetana – Die Moldau
  • Bruch – Vioolconcert nr. 1
  • Dvořák – Symfonie nr. 5
 2. Concert 2: Vrijdag 22 maart 2024, 20.15 uur (dirigent Hans Graf en pianist Sergio Tiempo)
  • Rachmaninov – Symfonie in d ‘Jeugdsymfonie’
  • Prokofjev – Pianoconcert nr. 1
  • Schubert – Symfonie nr. 9 ‘Grote’
 • Concertinleiding 1
  In het Huis van Waalre op donderdag (13.00-15.00)
  5,12 en 26 okt 2023; 3 bijeenkomsten; € 45
 • Concertinleiding 2
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op donderdag (13.00-15.00)
  7,14 en 21 mrt 2024; 3 bijeenkomsten; € 45

Inschrijven

Praktische Filosofie

Lieneke Derks

Lieneke Derks

Deze cursus gaat in een gezellige, informele sfeer over filosofie voor elke dag. Filosofie komt voort uit verwondering. Letterlijk betekent filosofie het streven naar wijsheid. Samen bespreken we op welke manieren je filosofisch naar onderwerpen kunt kijken uit het dagelijkse leven, en ook hoe je er een filosofisch standpunt over inneemt. In zeven wekelijkse bijeenkomsten hebben we het over de vragen: ‘Wie/wat is de mens?’, ‘Wie zijn we?’, ‘Wie ben je zelf?’

Daarbij komen ook aan de orde: waarden, betekenisgeving, identiteit, autonomie, vrije wil. We bespreken samen het thema van die week aan de hand van voorbeelden uit het nieuws en/of persoonlijke voorbeelden. Je hebt geen speciale voorkennis nodig. Je krijgt huiswerkopdrachten, die overigens niet verplicht zijn, waarbij gevraagd wordt om een kort stukje te schrijven over jouw ideeën over een bepaalde vraag. Na elke bijeenkomst ontvang je verder verdiepende teksten en een podcast.

Lieneke Derks is filosofisch docent & coach. Zij ontwikkelt en geeft filosofische lessen  voor basisscholen in de regio Eindhoven, cursussen en workshops. Zij heeft een eigen praktijk “Praat eens met een filosoof” voor persoonlijke ontwikkeling. Zij organiseert filosofische café’s in de regio Eindhoven en houdt ervan om praktisch met filosofie bezig te zijn, als levenskunst voor elke dag. Filosofie is niet zo moeilijk als vaak gedacht lijkt te worden. Filosofie kan je van dienst zijn bij allerlei vragen, zoals (keuze-)stress, fake news, drogredenen en interpretaties. Filosofie kan je bijstaan in de uitdagingen van het dagelijkse leven, door zaken van allerlei kanten te leren bekijken, vragen te beredeneren waar nog geen antwoorden op bestaan en door je op de hoogte te stellen van wat de slimste mensen ter wereld over onderwerpen hebben gedacht.

 • Praktische Filosofie
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op dinsdag (10.00-12.00 uur);
  26 sep 2023 – 14 nov 2023; 7 lessen; € 105

Inschrijven

Leesclub

Joke Rijniers

Joke Rijniers

Voor mensen die graag lezen en met andere lezers van gedachten willen wisselen over een boek, onder leiding van een ervaren lezeres. Joke Rijniers is voormalig lerares Nederlands.

 • Leesclub: Maandelijks in Het Huis van Waalre op woensdag (10.00-12.00);
  11 okt 2023 – 10 apr 2024; 6 bijeenkomsten; € 80

 

Inschrijven

Socratisch Café

Jaap Kocken

Jaap Kocken

Jaap Kocken

Het Socratisch Café is voor iedereen die geïnteresseerd is om in een groep een goed gesprek te voeren. Het is een ontmoetingsplek voor mensen die op Socratische wijze met elkaar in gesprek willen gaan. Socrates was de aartsvader van de westerse filosofie. Via gesprekken probeerde hij vast te stellen wat we denken en waarom. De socratische gespreksbenadering houdt in dat gesprekspartners hun oordeel uitstellen en nauwkeurig naar elkaar luisteren.

In de snelheid van het dagelijks leven praten we vaak langs elkaar heen. Het risico is dan dat we dénken de ander begrepen te hebben en op grond daarvan handelen. In een Socratisch gesprek leren deelnemers goed te luisteren en elkaar te bevragen. Het doel is niet anderen te overtuigen van onze mening, maar een gezamenlijk onderzoek naar de kern van een thema. Daar kan een gemeenschappelijke visie uit volgen, maar dat is niet persé het doel.

Cruciaal is de vaardigheid om eigen ideeën en oordelen uit te stellen en je open te stellen voor anderen. Voor een goed socratisch gesprek gelden een aantal basisregels: Luisteren zonder te interpreteren, niet praten in meningen, je verplaatsen in elkaars situatie, alleen argumenteren op basis van feiten, oprecht nieuwsgierig zijn naar wat de ander te zeggen heeft. Het doel is elkaar écht te verstaan. Tijdens de gesprekken is er veiligheid, aandacht, respect en vertrouwen om uitgebreid met elkaar te spreken zonder te oordelen of te veroordelen. We beginnen om elkaar vragen te stellen over het thema met als doel de essentie te onderzoeken. Je krijgt de ruimte om je verhaal te vertellen en je luistert naar de ander. De gespreksleider luistert, verduidelijkt de onderzoeksvragen en leidt het gesprek. Hij grijpt in als er van het onderwerp afgedwaald wordt en zal de punten waar het om gaat kernachtig proberen samen te vatten.

Alle Socratische Café’s vinden plaats in Het Huis van Waalre op donderdag (18.45-22.00 uur). Elk Café kost € 25.

 • Socratisch Café 1: 5 okt 2023
 • Socratisch Café 2: 2 nov 2023
 • Socratisch Café 3: 6 dec 2023
 • Socratisch Café 4: 11 jan 2024
 • Socratisch Café 5: 1 feb 2024
 • Socratisch Café 6: 7 mrt 2024
 • Socratisch Café 7: 4 apr 2024
 • Socratisch Café 8: 15 mei 2024

Inschrijven

TAAL

Creatief met Taal

Bart J.G. Bruijnen

Bart J.G. Bruijnen

De cursus Creatief met Taal is een schrijfcursus in bredere zin – van het maken van sinterklaasrijmpjes tot het componeren van een roman. De lessen zijn bedoeld voor mensen die willen ontdekken hoe ze creatiever kunnen worden met taal. Het gaat om het opbouwen van vaardigheden in het schrijven en het gebruiken van taal op nieuwe en opvallende manieren.

We zullen ons richten op verschillende technieken die je kunt toepassen om je schrijfwijze te verbeteren en je uiteindelijke boodschap rijker te maken. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan het gebruik van verschillende stijlen en aan het experimenteren met verschillende genres. Het is interessant om te weten hoe je een tekst kunt overbrengen vanuit verschillende perspectieven, en om te ontdekken welke stijlen het beste passen bij wat jij wilt vertellen.

Wat er precies behandeld wordt in de cursus wordt ook gevoed door de vragen die door jou en je medecursisten gesteld worden. We zullen sowieso wat praktische oefeningen doen en van elkaar hopelijk wat feedback krijgen op onze schrijfstukken, zodat we elkaar kunnen helpen om onze vaardigheden te verbeteren.

Kortom, deze cursus biedt je de kans om je creatieve uitingen met taal wakker te schudden en te ontwikkelen. Of je nu een beginnend schrijver bent of al ervaring hebt, je zult veel nieuwe technieken en inzichten opdoen die je kunt toepassen op je eigen schrijfprojecten.

Bart Bruijnen is linguïst en heeft diverse publicaties op zijn naam staan.

 • Creatief met Taal
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op dinsdag (19.30 – 21.30);
  3 okt 2023 – 14 nov 2023; 6 bijeenkomsten; € 80

Inschrijven

Engels voor Beginners

Bertha van Doormalen

Bertha van Doormalen

Engels is  een wereldtaal die door miljoenen mensen over de hele wereld gesproken wordt. Ook in het dagelijks leven kun je niet om Engels heen. Luister maar naar radio, televisie of een Netflix-serie — je hoort en ziet bijna alleen maar Engels. Ook als je op vakantie naar het buitenland gaat en je spreekt de taal van het land niet, dan kun je je meestal wel redden met (eenvoudig) Engels. Ik ga jullie hiermee  een beetje wegwijs maken. Ik besteed veel tijd aan spreken, al zal er ook een beetje grammatica aan te pas komen. Maar het allerbelangrijkste is dat je er plezier in zult hebben de beginselen van deze taal te leren. En in mijn lessen mogen fouten gemaakt worden maar er mag vooral ook gelachen worden!

Bertha van Doormalen woont en werkt in Eindhoven als docente Engels MBO Toerisme en Recreatie.

 • Engels voor beginners
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op donderdag (14.00-15.30 uur)
  28 sep 2023 – 21 mei 2024; 27 lessen; € 320

Inschrijven

Frans

Christine Collard

Christine Collard

Bienvenue dans le monde du français!

Zin om deze taal te leren of wil je het Frans uit je middelbare schooltijd weer oppakken en je kennis weer eens opfrissen? Om je straks in Frankrijk beter te kunnen redden in alledaagse situaties? Dan is dit de ideale manier! Je ontwikkelt zowel mondelinge als schriftelijke vaardig­heden en je breidt je vocabulaire uit. De cursus is makkelijk te volgen, interactief en gezellig — en zo leer je ook andere mensen kennen. Tijdens deze cursus wordt meer tijd besteed aan de praktijk dan aan de theorie. Je krijgt veel ruimte om de taal te spreken en te oefenen – met een native speaker als docent.

 • Frans 1: beginners (A1)
 • Frans 2: gevorderden (A2), voor wie de taal al enigermate beheerst.
 • Frans 3: gevorderden (A2-B1), conversatie, ondersteund door teksten/liedjes maar ook grammatica.
 • Frans 4: vergevorderden (B1-B2), met thema’s, Franse literatuur (lezen van boeken) en een hoog niveau conversatie.

Zie https://detaalbrigade.nl/taalniveaus/ voor uitleg over de verschillende taalniveaus. Tijdens de Open dag wil Christine met nieuwe cursisten overleggen, zodat mensen met vergelijkbaar niveau bij elkaar gebracht kunnen worden.

Voor Frans 1 maken we gebruik van:
– Edito A1 – Cahier d’activité A1 + CD MP3 – ISBN 978-2-278-08361-9
– Edito A1 – Méthode de Français A1+ CD MP3 – ISBN 978-2-278-08318-3

 • Frans 1 
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op woensdag (19.00-20.15 uur)
  27 sep 2023 – 8 mei 2024; 28 lessen; € 290
 • Frans 2 
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op woensdag (20.15-21.30 uur)
  27 sep 2023 – 8 mei 2024; 28 lessen; € 290
 • Frans 3 (conversatie):
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op maandag (19.00-20.15 uur)
  25 sep 2023 – 13 mei 2024; 28 lessen; € 290
 • Frans 4 (conversatie):
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op maandag (20.15-21.30 uur)
  25 sep 2023 – 13 mei 2024; 28 lessen; € 290

Inschrijven

Spaans

Thea Verbeek

Thea Verbeek

Hola, ¿cómo estás? (Hallo, hoe gaat het met je?) Yo estoy bien. (Met mij gaat het goed.)

Met ingang van dit cursusjaar is het mogelijk Spaans te volgen bij de Volksuniversiteit in Waalre. Naast het leren van de taal (woordenschat, grammatica, luisteren en spreken) is er ook aandacht voor de cultuur van Spanje en die van Midden- en Zuid-Amerika. Spaans is immers een wereldtaal en met het leren ervan gaat er een nieuwe wereld voor je open. In de lessen zal er veel interactie zijn zodat iedere cursist (en natuurlijk ook de docente) met plezier (con mucho gusto) naar de les komt. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van Con Gusto – nieuw. Het bijbehorende werkboek hoeft niet aangeschaft te worden.

Thea Verbeek heeft bijna 40 jaar als docente Frans en Spaans gewerkt op diverse scholen in binnen- en buitenland.

¡Hasta luego!

 • Spaans 1 (voor beginners)
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op woensdag (19.00-20.30 uur);
  Start: 27 sep 2023; 10 lessen; € 120
 • Spaans 2 (voor gevorderden)
  Wekelijks in Het Huis van Waalre op woensdag (19.00-20.30 uur);
  Start: 31 jan 2024; 10 lessen; € 120

Inschrijven

OVERIG

Reanimatie/AED

Ine Voesenek

Ine Voesenek

Wie helpt bij een hartstilstand? Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat in ons land elk uur twee mensen overlijden aan de gevolgen van een hartinfarct? Reanimatie is van levensbelang bij een hartstilstand als gevolg van een hartinfarct of een ongeval.

De AED (Automatische Externe Defibrillator) is een medisch instrument dat bij een hartstilstand een schok kan toedienen aan het slachtoffer. Hiermee is het voor omstanders mogelijk snel te starten met reanimatie, nog voordat de ambulance ter plaatse is.

Iedereen vanaf 14 jaar kan deelnemen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het gehele of een gedeelte van het cursusgeld, mits de cursus gegeven is door een erkende organisatie.

Cursussen voor wie dit voor de eerste keer doet bestaan uit één les van drie uur in Het Huis van Waalre en kosten € 45:

 • Reanimatie/AED 1: Di 10 okt 2023
 • Reanimatie/AED 2: Do 9 nov 2023
 • Reanimatie/AED 3: Di 12 mrt 2024
 • Reanimatie/AED 4: Do 18 apr 2024

Herhalingslessen zijn één uur korter en kosten € 35:

 • Reanimatie/AED 1a: Do 12 okt
 • Reanimatie/AED 2a: Di 7 nov 2023
 • Reanimatie/AED 3a: Do 14 mrt 2024
 • Reanimatie/AED 4a: Di 16 apr 2024
Inschrijven

Rouwverwerking

Esther Hartman

Esther Hartman

Delen is helen is troost gaat over verlieservaringen.
Hoe verweef je rouw in je leven? Elk persoon rouwt op zijn eigen manier. Elk rouwproces is een vingerafdruk.
Verschillende verlieservaringen zijn: een dierbaar persoon, een scheiding, een verhuizing, een huisdier, een baan, je gezondheid, ongewenst kinderloos, verlies van toekomstperspectief. Alle verlieservaringen die je leven op zijn kop zetten. Dat je opnieuw mag ontdekken wie je bent zonder… Er is aandacht voor jouw verhaal en hoe hier mee te leren omgaan.
Verschillende methodieken zijn mogelijk. Ik stem ze af op wat zich aandient. Waar de behoefte van de groep ligt. Leren rouwen en leren bouwen. Hoe zet je het in beweging?

Bij de cursus inbegrepen zijn een boekje van Manu Keirse: Vingerafdruk van verdriet – en een persoonlijk opschrijfboekje.

Esther Hartman is sinds 2015 psychodynamisch therapeut met een eigen praktijk.

 • Rouwverwerking 1
  Maandelijks in het Atelier in Het Klooster op maandag (14.00-16.00 uur)
  2 okt 2023 – 11 mrt 2024; 6 lessen; € 100
 • Rouwverwerking 2
  Maandelijks in het Atelier in Het Klooster op dinsdag (19.30-21.30 uur)
  10 okt 2023 – 19 mrt 2024; 6 lessen; € 100

Yoga-lessen

Karol Rodrigues

Magga Yoga Studio

Karol Rodrigues

Vanaf 1 juli 2023 biedt onze vroegere docent Karol Rodrigues yoga-lessen aan
in haar eigen Magga Yoga Studio.

Via de Volksuniversiteit kunt u bij haar een ‘Seizoen Abonnement’ van 34 lessen in 9 maanden boeken voor € 338 euro.

Hiermee kunnen leerlingen bij haar:

 • Gedurende 9 maanden tot 34 lessen boeken in
  Magga Yoga Studio, Prunellalaan 4a, 5582 HB Waalre.
 • Verschillende yogastijlen (Hatha, Yin Yoga) en ook Ademhalingslessen.
 • Vier dagen per week, negen maanden per jaar, in de ochtend en avond, ook tijdens vakanties.
 • 15% korting krijgen op elk evenement van Magga Yoga Studio, zoals workshops, mantra cirkels en cursussen.
 • 10% korting krijgen op 60 minuten sportmassage.

Inschrijven